Suomen Basset Hound - Yhdistys Ry
Basset Hound Association of Finland
Yhdistys
Uutiset ja tapahtumat
Rotu
Harrastukset
Rescue
Näyttelyt
Vieraskirja
Kuvagalleria
Linkit
Rodun Yleisesitys
Rotumääritelmä
Rodun Historia
Rodussa esiintyviä sairauksia
Terveystutkimukset
Pentuja
Rotumääritelmä


Ryhmä: 6
FCI: n numero: 163
Hyväksytty: FCI 27.4.1989
SKL- FKK 1.2.1997

BASSET HOUND 

Brittiläinen rotu

YLEISVAIKUTELMA:
Matalaraajainen, huomattavan vankka, sopusuhtainen ja hyvärakenteinen. Tietty määrä löysää nahkaa on toivottavaa.

LUONNEHDINTA:
Sitkeä, ikivanhaa syntyperää oleva koira, joka metsästää hajujäljen perusteella. Se on ajuekoira ja sillä on syvä ja sointuva ääni. Erittäin kestävä maastossa.

LUONNE:
Rauhallinen ja lempeä, ei koskaan vihainen tai arka.

PÄÄ JA KALLO:
Kupolimainen, jonkin verran otsapengertä. Selvä niskakyhmy. Kallo kulmakaarien kohdalta keskileveä, ja kapenee hieman kuonoa kohti. Kuonon yleisvaikutelma kuiva, ei suippo. Kuononselkä miltei yhdensuuntainen kallon ylälinjan kanssa. Kuono ei ole kalloa paljon pitempi. Kulmakaarien ja silmien kohdalla voi olla kohtalaisesti poimuja. Joka tapauksessa nahka on niin löysää, että poimut näkyvät, jos nahkaa vedetään eteenpäin tai koira laskee päänsä alas. Ylähuulet peittävät reilusti alahuulet.
Kirsu täysin musta paitsi vaaleilla yksilöillä, joilla se voi olla ruskea tai maksanvärinen. Sieraimet ovat suuret ja avoimet. Kirsu voi ulottua hieman huulten etupuolelle.

SILMÄT:
Vinoneliön muotoiset, eivät ulkonevat, eivätkä liian syvällä sijaitsevat. Tummat, mutta vaaleilla yksilöillä sävy aina keskiruskeaan saakka. Ilme rauhallinen ja vakava. Alaluomen punainen sisäpinta hieman näkyvissä, ei kuitenkaan liikaa. Vaaleat tai keltaiset silmät eivät ole lainkaan toivotut.

KORVAT:
Matalalle, juuri silmien tason alapuolelle kiinnittyneet. Pitkät; ulottuvat selvästi yli oikean pituisen kuononkärjen, ne eivät kuitenkaan ole liioitellun pitkät. Koko pituudeltaan kapeat ja selvästi sisäänpäin kiertyvät. Hyvin taipuisat, ohuet, pinnaltaan samettimaiset.

PURENTA:
Leuat vahvat. Täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta. Ylähampaat koskettavat tiiviisti alahampaiden ulkopintaa, hampaat kohtisuorassa leukoihin nähden.

KAULA:
Lihaksikas, selvästi kaareutuva, melko pitkä. Runsaasti, muttei liioitellusti löysää kaulanahkaa.

ETURAAJAT:
Lavat ovat viistot, eivät raskaat, kuivat. Eturaajat lyhyet, voimakkaat, vankkaluiset. Kyynärpäät eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset, vaan tiiviisti rungonmyötäiset. Kyynärvarret hieman sisäänpäin käyristyvät, eivät kuitenkaan niin paljon, että ne haittaisivat vapaata liikuntaa tai että ne koskettaisivat toisiaan koiran seistessä tai liikkuessa. Edestäpäin katsottuna eturinta täyttää tiiviisti kaareutuneiden kyynärvarsien muodostaman tilan. Ranteen eteen taipuminen on paha virhe. Välikämmenessä on nahkapoimuja.

RUNKO:
Pitkä ja kauttaaltaan syvä. Rintalastan kärki esiintyöntyvä. Rintakehä ei kapea eikä liian syvä. Kylkiluut pyöristyneet, tasaisesti kaareutuneet ja ulottuvat pitkälle taakse. Selkä melko leveä ja suora. Säkä ja lantio jokseenkin samalla korkeudella, vaikka lanne voi olla hieman kaareva. Selkä säästä sarvennaisiin ei kohtuuttoman pitkät.

TAKARAAJAT:
Takaraajat erittäin lihaksikkaat, tukeva- asentoiset. Takaa katsottaessa takaosa vaikuttaa lähes pallomaiselta. Polvet hyvin kulmautuneet. Kintereet hyvin matalat, eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset, sivulta katsottuina hieman vinoasentoiset. Koiran seistessä vapaasti kintereet ovat tukevasti juuri rungon alla. Kintereen ja käpälän välissä voi olla nahkapoimuja ja kinnernivelen takapuolella löysän nahan muodostama pieni pussi.

KÄPÄLÄT:
Jykevät, varpaat hyvin kaareutuneet, vahvat päkiät. Etukäpälät voivat olla suoraan eteenpäin suuntautuneet tai hieman ulospäin kääntyneet, mutta joka tapauksessa koira seisoo tasapainoisesti, kun paino jakautuu tasaisesti sekä varpaille että päkiöille siten, että käpälän jälki on suuren koiran ja vain jalkapohja ottaa maahan.

HÄNTÄ:
Korkealle kiinnittynyt, verraten pitkä, tyvestä paksu ohentuen kärkeä kohti. Alapuolella kohtalaisesti karkeaa karvaa. Koiran liikkuessa häntä on pystyssä kaareutuen loivasti, sapelimaisesti, muttei koskaan kaarru selän päälle eikä kierry.

LIIKKEET:
Erittäin tärkeät: liikunta joustavaa ja vapaata, eturaajat ojentuvat pitkälle eteen ja takaraajojen työntö on voimakas. Koira liikkuu tasapainoisesti sekä edestä että takaa. Liikkeessä kintereet ja polvet eivät ole koskaan jäykät. Ei laahaa varpaitaan.

KARVAPEITE:
Sileää, lyhyttä, pinnanmyötäistä, ei liian hienokarvaista. Koira on ääriviivoiltaan kokonaisuudessaan sileä ilman hapsutusta. Pitkä, pehmeä ja hapsuinen karvapeite ei ole lainkaan toivottava.

VÄRI:
Tavallisesti mustan, valkean ja ruskean kirjava (kolmivärinen) tai keltaisen ja valkean kirjava (kaksivärinen), mutta kaikki englantilaisperäisten ajokoirien värit hyväksytään.

KOKO:
Säkäkorkeus 33 - 38 cm.

VIRHEET:
Kaikki poikkeamat edellä olevasta rotumääritelmästä ovat virheitä, joista rangaistaan virheen vakavuusasteen mukaan.

HUOM.
Uroksella tulee olla kaksi selvästi erottuvaa, täysin kivespussiin laskeutunutta kivestä.


YhdistysUutiset ja tapahtumatRotuHarrastuksetRescueNäyttelytVieraskirjaKuvagalleriaLinkit